Sunday 30 November 2014

Sierra de Gredos



Z dedinky Cuevas del Valle vedie strmá cesta k vyhliadkovému bodu Mirandol. Dedina spočiatku pôsobí vymreto. 

Okná sú prekryté háčkovanými závesmi alebo bielymi plachtami. V domčekoch so švajčiarskym flairom žijú poväčšine starí ľudia.

No nie utiahnuto. Skoro ráno a neskoro popoludní sa stretávajú na priedomiach a spomínajú. Na svoje lásky, na deti, ktoré už vyrástli, na vojnové roky, na priateľov, ktorých už niet... 


Vidíme aj opustené domy s ceduľkami „Na predaj“. Snívame o príležitosti kúpiť si tu jeden taký, rovno pod španielskymi horami. 

V záhrade by sme zasadili rozmarínový ker, hortenzie a skalky. V lete by nás chladili kamenné múry a v zime hrial bylinkový čaj.  

 
Kamenný chodník k miestu Mirandol bol zrekonštruovaný aj na počesť starých Rimanov, ktorí tadiaľto kedysi húfne pochodovali. Zostali po nich ojedinelé kamenné ruiny. 

Dnes tadiaľto vykračujú najmä stáda dobytka  a zriedkaví pútnici. Iní ľudia dávajú prednosť pohodlnejšej, no nie menej nebezpečnej alternatíve- vyviesť sa po serpentínach až na samotný vrch. 


Na vyhliadkovom bode nachádzame pamätník postavený ešte za Frankovej vlády. Cez ďalekohľad pozorujeme zhrdzavený vrak auta v hlbokej priekope pod cestou. 

Ani po uplynulých desaťročiach sa nenašiel nikto, kto by ho odpratal.

No comments:

Post a Comment