In the
courtyards of Dorgali large lemon
trees grow. Through the slits of rusted cars tufts of the local vegetation
stretch out to the light. The leaves of the bushes shine luscious dark green.
Like small lanterns they brighten up the gray atmosphere of a rainy spring day.
The surrounding Supramonte Mountains
as well as the proximity of the sea bring regular rainfall to the Nuoro region.
We make our way through
the heavy raindrops to the local wine union Cantina
di Dorgali. Its walls are painted with colorful portraits of local people
picking und carrying large bunches of grapes. A group of
passionate wine lovers and wine growers once again managed to harvest the crop
before it was eaten by greedy birds. Since 1952 every year they bring their
grapes to the union Cantina di Dorgali. It
has carefully built its reputation over half a century and is currently one of
best known producers of wine in Sardinia. The particular soil quality, the
mountainous character of the island and the proximity of the sea offer ideal
conditions for the cultivation of the Cannonau
grape variety.
In Cantina di Dorgali we
taste not only the Cannonau red wine
but also the traditional white wine Vermentino
di Sardegna. Approximately 220 men and women plant about 650 hectares of
vineyards each year, resulting in 18,000 to 20,000 hectoliters of wine.
Sardinians are extremely proud of their wine, which regularly wins prizes in
prestigious competitions. What´s more, thanks to the union of Cantina di Dorgali they managed to
overcome the historical prejudice of Charles V. that the Sardinians are just
few, crazy and disunited (pocos, locos y
mal unidos).
We sip
Sardinian wines on the stony beaches while looking at persevering climbers. Red
wine is also drunk here with fish, if it is properly seasoned. The Sardinian spring
sun is still very shy and quickly scared away by rain and wind. When the cliff walls
dry, we stick our fingers and feet into the porous walls and make our way up
with a certain ease. Sometimes the eyes of shy lizards shine out of small
cracks, now and then they dare to push out small green or brown heads. At the
very top we enjoy the unique views of the sea and the sky and we cannot decide
which one is more sky-blue.
On the
winding steep road we drive countless times through Dorgali to the small town Cala
Gonone in the Gulf of Orosei. Surrounded
by the rocky slopes of the Supramonte
Mountains it offers plenty of opportunities not only for mountaineers but
also for hiking enthusiasts. This former fishing town had a similar fate to
other Sardinian towns and villages. With the development of tourism the
infrastructure has gradually been improved and prices have risen accordingly.
Yet Cala Gogone is not a classic
seaside destination. Most tourists wear hiking clothes while walking along the
promenade and licking the best ice cream on the island from the Fancello ice cream shop.
We meet
the locals especially in the side streets, where real life takes place. There
we meet an old man attaching sheepskin to a small table and a sad widow dressed
in a long dress with black lace.
***
Na dvoroch mesta Dorgali
rastú veľké citrónovníky a cez škáry zhrdzavených áut sa predierajú na
svetlo konáre miestneho porastu. Listy kríkov svietia šťavnatou tmavozelenou.
Ako malé lampióny oživujú šedú atmosféru jarného upršaného dňa. Okolité hory
a blízkosť mora prinášajú regiónu Nuoro celoročne pravidelné zrážky. Cez
ťažké dažďové kvapky si razíme cestu do miestnej vinárskej jednoty Cantina di Dorgali. Jej steny sú
pomaľované farebnými podobizňami miestnych ľudí zberajúcich veľké hroznové
bobule.
Skupina vášnivých
milovníkov vína a pestovateľov viniča opäť stihla pozbierať úrodu predtým
než ich požrali nálety pažravých vtákov. Tak ako každý rok už od roku 1953
doniesli svoje hrozno do jednoty Cantina di
Dorgali. Táto si starostlivo buduje meno takmer pol storočia
a momentálne patrí medzi najznámejších producentov kvalitného vína na
Sardínii.
Špecifický charakter
pôdy, hornatý charakter ostrova a blízkosť mora ponúkajú ideálne podmienky
pre pestovanie odrody hrozna Cannonau. V Cantine di Dorgali ochutnávame nielen víno Cannonau ale aj iné
tradičné vína ako napr. Vermentino di
Sardegna. Tie ktoré nám najviac zachutia, nakúpime do zásoby. Približne 220
mužov a žien každoročne obrábajú približne 650 hektárov viníc,
z ktorých vznikne 18 tisíc až 20 tisíc hektolitrov vína. Sardínčania
a Sardínčanky sú mimoriadne hrdí na svoje víno, ktoré pravidelne vyhráva
ceny v prestížnych súťažiach. Navyše sa im jednotou Cantina di Dorgali podarilo prekonať historický predsudok Karola
V., že Sardínčania sú "pocos, locos y mal unidos" teda že ich je ich
je málo, sú šialení a nevedia sa zjednotiť.
Sardínske vína po
dúškoch vychutnávame na kamenistých sardínskych plážach a pozorujeme
pritom vytrvalých horolezcov a horolezkyne. Červené víno vraj miestni pijú aj
k rybe, pokiaľ je správne okorenená. Jarné sardínske slnko je ešte veľmi
nesmelé a rýchlo sa nechá zastrašiť dažďom a vetrom. Keď steny
uschnú, prstami a nohami sa zachytáme do poréznych stien
a s ľahkosťou si razíme cestu nahor. Sem-tam z drobných
škár zasvietia oči plachých jašteríc, inokedy sa odvážia vystrčiť von aj malé
hlavičky. Celkom navrchu si užívame neopakovateľné výhľady na more a nebo
a nevieme sa rozhodnúť, ktoré z nich je belasejšie.
Cez mesto Dorgali kľukatou strmou cestou nespočetné
razy schádzame autom do malého mestečka Cala
Gonone učupeného v zálive Golf
von Orosei. Obklopené skalnatými svahmi horského masívu Supramonte ponúka
bohaté možnosti nielen pre milovníkov horolezectva ale aj pre nadšencov
turistiky. Toto niekdajšie rybárske mestečko stihol podobný osud ako aj iné
sardínske mestá a dedinky. S rozvojom turizmu tu postupne vznikla
príslušná infraštruktúra a ceny sa primerane zdvihli. Napriek tomu Cala Gogone nepatrí medzi klasické
prímorské destinácie. Väčšina turistov má oblečené šušťáčky a turistickú
obuv a počas večernej prechádzky po promenáde si vychutnáva najlepšiu
zmrzlinu na ostrove zo zmrzlinárne Fancello.
Miestnych stretávame najmä v postranných uliciach, kde sa odohráva
skutočný život. Tam stretávame starčeka pripevňujúceho ovčiu kožu na drobný
stolček aj smutnú vdovu odetú do čiernej čipky.
No comments:
Post a Comment